21 Ocak 2010 Perşembe

ÇOCUK MÖNÜSÜ...

Eveeeet,gelelim bir önceki post ta bahsettiğim tariflerimizeee.sevimli Yunuslar beğendi,inş.bütün çocuklarda beğenir.

bunlar gülen kurabiyelerimiz.4-5 yıl önce,bir sitede görüp yapmıştım bu kurabiyeleri,çok beğendiğimiz için,artık sık sık yapıyorum.fakat,hangi site olduğunu maalesef yazmamışım,o yüzden tarifin sahibinden özür diliyor,aynı zamanda bize bu güzel kurabiyeleri kazandırdığı için teşekkür ediyorum.

GÜLEN KURABİYELER

*125 gr.oda ısısında margarin(ben tereyağ kullandım)

*1 su bardağı pudra şekeri

*1 yumurta

*1 çay kaşığı kabartma tozu

*1 paket vanilya

*1 çay kaşığı tarçın

*2 su bardağı un

*ben birazda portakal kabuğu rendeledim

*göz ve ağız yapmak için,benmari usulü eritilecek bitter çikolata.

YAPILIŞI

hamur yoğrulup,15 dak.kadar buzdolabında dinlendirilir.açılıp,istenilen şekilde bir kalıpla kesilir ve pişirme kağıdı yayılan tepsiye dizilir.(ben saplı olsun istedim ve çöp şiş yaptığımız çubuklardan taktım)170 derecede,önceden ısıtılan fırında,üzerleri kızarmadan pişirilir.soğuyunca,eritilen bitter çikolatayla,gözleri ve ağızları yapılır.(ben daha önce yaptığımda,saksı görünümlü bir mutfak kabına,köpük yerleştirip,yeşil peçeteyle kapladım köpükleri, ve kurabiyeleri onların üzerine sapladım,kurabiyelerede rafyalar bağlayarak süsledim)afiyet olsun..


bunlar,gösterişli ve şık top böreklerimiz.tarifini,geçen sene,arkadaşım sema'dan(http://www.turuncutatlar.blogspot.com/)almıştım,fakat denemek kısmet olmamıştı.semacım,teşekkür ederim canım arkadaşım bu güzel tarif için.
ben belki kıymalı sevmeyen vardır diye,bir kısmını da peynirli-maydanozlu iç malzemeyle yaptım,onları da,yumurtaya buladıktan sonra mavi haşhaş-kavrulmuş susama buladım karışmasınlar diye,o da farklı bir renk kattı.

TOP BÖREK(ALTIN TOP)

MALZEMELER:

  • 3 Yufka yaklaşık 20-25 tana çıkıyor
  • 1 Paket krema ya da süt
  • 2 Su bardağı galeta unu
  • 2 yumurta
  • İçi için de 250 gr kıyma
  • 2 Çorba kaşığı margarin( Ben tereyağ ekledim)
  • Bir soğan biraz iri olsun
  • İki diş sarımsak
  • Tuz,karabiber,kimyon
En önce içini hazırlayalım.Soğanımızı incecik doğrayalım yağda biraz kavurduktan sonra kıymayı ekleyelim.Pişmeye yakın sarımsaklarımızı ve baharatlarımızı ekleyelim.
Diğer tarafta üç yufkamızı da üst üste koyalım ve en üste krema ya da süt dökelim.İyice ıslansın yufkalar.
Daha sonra yufkaları önce dörde bölelim.Sonrada her böldüğümüz parçayı beşe bölelim.Yani yaklaşık 20 tane çıkıyor.Ama parçaları biraz daha küçük yaparsanız toplarınız daha çok ve daha küçük olurlar.
Sonra içimizi geniş olan tarafa koyarak zig zag yaparak saralım.En sonunda da biraz avucumuzda sıkalım ve top gibi olmasını sağlayalım.

Toplarımızı önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa batırarak 180 derecede pişirelim.
Her türlü davette her türlü ikram da inanın harika bir tercih olacaktır.Kahvaltı sofralarında bile iyi gidiyor.;)


Bunlarda bonibonli kurabiyelerimiz.daha önce de bloğumuza eklemiştim ama size arama zahmeti vermeden,tekrar ekleyim;))

BONİBONLU KURABİYE
malzemeler:

- 200 gr margarin oda sıcaklığında

- 1 yumurta

- 1 su bardağı nişasta

- 1 su bardağı un

- 1 su bardağı kakao

- 1 su bardağı pudra şekeri

- 2 kutu bonibon

yapilisi:

Malzemelerimizi hamur kabımıza aliyoruz ve yoğuruyoruz... Şekil verip üzerine bonibonları hafifçe bastırarak yerleştiriyoruz...Yag ile birlesen bir hamur oldugu icin zor toparlaniyor...Birde püf noktası önceden ısıtılmış 180 c fırında 10 yada 15 dk pişirip ( fırında fazla tutarsanız yanıyor ve tadı acımsı oluyor) soğuduktan sonra servis yapmalısınız..

önemli bir hatırlatma;kabartma tozu yok tarifte,bazı arkadaşlar unuttum zannedip eklemiş,sonuç pek hoş olmamış;))

veeee,sevimli civcivlerimiiiz.foto çekmek sonradan aklımıza geldiği için,bazı civcivler eksik:))

SEVİMLİ CİVCİVLER

haşlanmış patatesler ezilir(pütürsüz)ve ya rendelenir.içine tuz ve limon katarak tatlandırılır.limon büyüklüğünde,oval bir gövde yapılır.ceviz büyüklüğünde kafa yapıp,gövdeye sabitlenir.havuçtan,uzun üçgen kesip gagasını,kuş üzümü ve ya tane karabiberden,hatta karanfilden gözlerini yapabilirsiniz.kafasının üstündeki ibiğini maydanozun küçük yaprağından,kanatlarınıda ya kıvırcıktan(salata yaptığımız)küçük parça keserek ve ya maydanozun iri yaprağından yapabilirsiniz.


Ve son tarifimiz,sosisli lolipop.yufkadan yapılıp yağda kızartılıyor ama,milföy hamurundan yapıp fırında da pişirebilirsiniz.

SOSİSLİ LOLİPOPLAR

yufka 4 e bölünür(ince olacağını düşündüğüm için,ben 2 kat yufkayla yaptım)uzun sosisler,sigara böreği sarar gibi fakat,sıkı sıkı sarılıp,1 er parmak genişliğinde,keskin bir bıçakla kesilir,üzerlerine kürdan saplanarak,kızgın yağda kızartılır,sıcak ve ya ılık servis yapılır[walla benimkiler soğumuştu ama yinede tadı güzel oluyor;)]



bunlarda,son manzaralar:)))bu,gülen kurabiyelerin önceki haliiii,bu da sonraki hali:))kimi kara kaşına kara gözüne heveslenmiş,kimi kahküllerine:))bunlarda,bonibonlu kurabiyenin son manzarası:)sağdaki önceki haliiii,soldaki ise sonraki hali:))soldakinin sadece bonibonları yenip ortası bırakılmış:)))Tuna da genellikle böyle yapıyor,janjanlı,şatafatlı,renk renk bonibonlar yeniyor,kara-kuru kurabiye ortada kalakalıyor:)))aman tek yesinlerde,1 lokma bile kardır deyip içimizi rahatlatıyoruz biz annelerde:))


yapmak isteyen tüm arkadaşlara kolay gelsin diyorum...





4 yorum:

ipek dedi ki...

:) zavallı kurabiyeler:)

hepsi çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık. tarifler için de sağol. benim çok işime yarayacak!
şükran defalarca aradım seni cvp vermedin. demekki yunus ağırlamakla meşgulmüşsün:)

sukran dedi ki...

teşekkür ederim ipekim.yok canım,o hattım geçici bir süre kapalı,o yüzden ulaşamamışsın,ben seni arıycam inş.yapta yesin karakuzu afiyetle annesi...

Çalışkan Arı dedi ki...

Elinie sağlık, herşey çok hoş.
Özür dileyerek izninizi almak istiyorum ama bi taraftan da hemen yayınlıycam. Çok güzel bi azıgeçti elime Eşine yerdım eden koca ile ilgili; bulaşık yıkayan koca aramasında oğlunuzun fotosuna rastladım. Adres belirterek kullanıyorum. Hoşlanmazsanız bildirin, kaldırırım.
Bu arada bonibonlu kurabiye yazımı vesosis kebap yazımımutlaka okuyun, benzer damak tadına sahibiz ama sanırım stil farklı. Şimdiden teşekkürler sevgiler

sukran dedi ki...

rica ederim,adres belirttiğiniz ve izin aldığınız için ben teşekkür ediyorum,bilakis memnun oldum oğlumun fotosunu eklediğiniz için,benimde sevdiğim bir fotosu o Tuna'nın.bloğunuzu inceledim,başarılarınızın devamını dilerim...